Volejbal: Kľúčom premena Muserskeho, Teťuchin: "Ukázali sme charakter"

12.08.2012 Celý región

Londýn 12. augusta (TASR) - Ruskí volejbalisti získali na OH v Londýne v nedeľu po výhre 3:2 nad Brazíliou zlaté medaily. Je to pre nich prvé zlato od roku 1980, keď pred 32 rokmi hostili olympiádu v Moskve. Celkovo je to pre nich rekordné štvrté zlato spod piatich olympijských kruhov.

Zverenci trénera Vladimira Aleknu zdolali majstrov sveta z Brazílie po skvelej dráme v trojsetovej bitke, keď v piatom sete vyhrali 15:9. Rusi stratili prvé dva sety a v treťom sete odvrátili dva mečbaly "kanárikov". Potom ale dokonali skvelý obrat v mimoriadne kvalitnom zápase. Po bronzoch v Pekingu a Aténach sa v Londýne dostali až na trón, z ktorého zhodili Američanov. Na ich famóznom obrate mal veľkú zásluhu Dmitrij Muserskij, ktorý získal 31 bodov. Práve jeho Alekna v priebehu zápasu "premenil" z blokára na útočiaceho hráča a to sa ukázalo ako jeden z kľúčových ťahov finále.

"Myslím, že to ich tréner skvele vymyslel, keď Muserskeho dal na tú pozíciu. Potom sme sa nevedeli dostať do hry. Nevedeli sme sa vyrovnať s ich smečmi a to nás dosť hnevalo," povedal Brazílčan Lucas Saatkamp.

"Mnohí nám už neverili a po druhom sete odišli z haly. Ich škoda. Tí, čo zostali a povzbudzovali nás, to sú naši skutoční fanúšikovia. My sme im ukázali náš charakter," povedal médiám Rus Sergej Teťuchin.

Brazílčania sú dvojnásobní olympijskí víťazi z Barcelony 1992 a Atén 2004, v Pekingu prehrali vo finále s USA. Krajina organizátora OH 2016, kde sa o štyri roky bude konať olympiáda v Rio de Janeiro, mala veľkú šancu zaknihovať výborné double, keď v sobotu vyhrali Brazílčanky volejbalový turnaj žien po výhre nad Američankami. Brazílčanky titul z Pekingu obhájili, a striebro z Číny obhájili aj ich krajania.

Bronzové medaily získali Taliani, ktorí zdolali Bulharov v zápase o 3. miesto 3:1.

výsledky - muži - finále:

Rusko - Brazília 3:2 (-19, -20, 27, 22, 9)

141 minút
rozhodovali: Hobor (Maď.) a Akihiko (Jap.)
15.000 divákov.

o 3. miesto:

Taliansko - Bulharsko 3:1 (19, -23, 22, 21)
 
konečné poradie:
1. Rusko, 2. Brazília, 3. Taliansko, 4. Bulharsko, 5. Argentína, Nemecko, Poľsko a USA, 9. Austrália a Srbsko, 11. Veľká Británia a Tunisko
 

Vyberte región